Verwarm de oven voor op 180°C.
Beboter een taartvorm en bedek met kruimeldeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het kruimeldeeg. Zet de taartvorm in de koelkast.
Kluts de 2 volledige eieren + eierdooier los.
Doe, onder voortdurend roeren met een garde, de maizena bij de losgeklopte eieren en roer alles glad tot er geen klontertjes meer zijn. Giet er 1 glas melk + vanille-essence bij en roer alles nog eens goed om.
Doe de overige melk + suiker in een pan en breng net niet aan de kook.
Neem de pan van het vuur en giet er onder voortdurend roeren met behulp van een garde, het eierbeslag bij. Roer alles goed om tot je een stevige pudding hebt.
Giet de vanillepudding in de taartvorm en strijk glad met een pannenlikker.
Zet de flantaart op de middelste richel in de oven en bak 35 à 40 minuten op 180°C. Zet na de baktijd de oven op grillstand om, indien nodig, de bovenkant van de taart lichtbruin te bakken.
Laat de taart afkoelen en zet ze nadien nog enkele uren in de koelkast alvorens te serveren.