Verwarm de oven voor op 200°C.
Beboter 4 kleine ovenschoteltjes (ongeveer 12cm diameter elk) of 1 taartvorm (ongeveer 24cm diameter) en bekleed met bladerdeeg. Strijk de randen royaal in met vloeibare boter.
Snijd 2/3 van de courgette in blokjes en 1/3 in dunne schijfjes. De schijfjes courgette dienen om de quiche met courgette mooi af te werken.
Verhit een klont boter in een pan en stoof de blokjes courgette 15 minuten op een zacht vuurtje.
Giet de gestoofde courgette in een vergiet en laat goed uitlekken.
Breng water aan de kook en blancheer de schijfjes courgette 2 minuten. Giet af en laat goed uitlekken.
Meng de ricotta met 1 eierdooier + peterselie + 1 koffielepel provençaalse kruiden + peper en zout.
Pureer de blokjes courgette, druk zoveel mogelijk vocht uit de courgettepuree en meng door de ricotta.
Verdeel de ricottamengeling over het bladerdeeg.
Werk de quiche af met schijfjes courgette en eventueel (geroosterde) pijnboompitjes.
Bak de quiche met courgette 40 min in de oven.
Serveer de quiche warm of lauw.