Voor de bechamelsaus
Spoel de linzen goed af. Doe ze in een pan met ruim veel water. Breng de linzen op een hoog vuur aan de kook en gaar ze dan op een matig vuur in 30 à 45 min klaar (in de snelkookpan 10min). De kooktijd van linzen is sterk afhankelijk van de ouderdom, hoe ouder de linzen hoe langer de kooktijd. Na een 20-tal minuten de linzen af en toe eens proeven om in te schatten hoe lang ze nog moeten koken.
Laat de linzen goed uitlekken.
Fruit de ajuin + paprika in olijfolie.
Beboter een ovenschaal. Verdeel gelijkmatig de linzen, gaargekookte aardappelen, gaargekookte wortels, gestoofde ajuin + paprika en blokjes bleekselder in de ovenschaal.
Verwarm de oven op 220°C.
Maak de bechamelsaus als volgt : maak een papje van 2 el bloem + 2 el vloeibare koude boter (= beurre manié). Als het papje wat te droog en te klonterig is, doe er wat vloeibare boter bij. Breng de melk met het groentenkruidenblokje en peper net niet aan de kook. Meng de beurre manié met de melk en laat op een zacht vuurtje de saus indikken (ong. 5 min).
Bedek de linzenschotel met de bechamelsaus + plakken tomaat + geraspte kaas
Zet de linzenmoussaka 25 min in de oven.