Verwarm de oven voor op 180°C.
Schil de aardappelen, spoel ze af, wrijf ze droog en snijd ze in schijfjes. Best gebruik je hiervoor een mandoline. Spoel de aardappelschijfjes niet meer af onder water want zo spoel je het zetmeel weg en zal de roomsaus niet dikken.
Doe de aardappelschijfjes in een kookpot en overgiet met de room en melk.
Kruid met 1 verkruimeld groentebouillonblokje, peper en muskaat.
Leg de klont boter er bovenop.
Breng alles net even aan de kook. Draai het vuur direct lager en laat nog 5 minuten verder sudderen.
Roer met een houten lepel voorzichtig over de bodem van de kookpot zodat de aardappelen niet aan de bodem blijven plakken.
Beboter een ovenschotel en schep hierin de voorgekookte aardappelen met de room.
Bestrooi de aardappelgratin met geraspte kaas en breng de kaaslaag nog wat extra op smaak met peper en nootmuskaat.
Zet de aardappelgratin in een op 180°C voorverwarmde oven. Prik na 20 à 25 minuten met een breinaald door de gratin om te controleren of de aardappelen gaar zijn (gaartijd is afhankelijk van de dikte van de aardappelschijfjes). Laat indien nodig de gratin langer in de oven tot dat de breinaald probleemloos tot op de bodem van de ovenschotel door de aardappelen prikt.